Duur partneralimentatie ingekort!

Nieuwe wetgeving

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de wijziging in de alimentatieregels een feit. Deze week werd het wetsvoorstel van de VVD en de PvdA om de duur van de partneralimentatie in te korten aangenomen door de Senaat. Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar. Vanaf 2020 wordt dit teruggebracht naar 5 jaar.

2020

Wanneer de nieuwe wetgeving precies ingaat is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment is alleen 2020 genoemd. De kans is groot dat de nieuwe wetgeving gaat gelden voor alle scheidingen die na 1 januari 2020 worden aangevraagd.

Uitzonderingen

Toch geldt de nieuwe alimentatie-duur niet in alle gevallen. Er zijn namelijk twee uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Dit betekent dat de komende 7 jaar alle 50-plussers recht hebben op 10 jaar partneralimentatie als zij minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest.

Kinderen

De tweede uitzondering is voor stellen met kinderen onder de 12. Zijn er kinderen onder de 12, dan recht is op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie stopt als het jongste kind 12 wordt. Vanaf dat moment hoeft een moeder niet meer thuis te blijven voor de kinderen en kan zij gewoon gaan werken om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters ook besluiten om van de alimentatie-duur af te wijken.

Leave your comment